Založ si blog

Eurokaust a holokaust, dve slová s rôznym, ale možno s rovnako tragickým významom?

Slovo holokaust je možno, ak nie iste, najstrašnejším slovom v slovníku tvora, ktorý si hovorí homo sapiens. Autorom termínu holocaust je zrejme Elie Wiesel, nositeľ Nobelovej ceny za mier a zároveň autor knihy Noc, v ktorej toto slovo použil. O jeho konkrétnej definícii a význame sa radšej nebudem ani zmieňovať. Ani o tom, že na svete je ešte stále dosť bláznov popierajúcich jeho existenciu, či dokonca aktívne podporujúcich vznik jeho súčasného, či budúceho podobenstva.
Slovo eurokaust je iné, menej známe slovo. Neviem, kto je jeho autorom. A len tuším, zimomravo cítim, čo je, alebo presnejšie, čo by mohlo byť jeho obsahom. Ale cítim aj to, že mi nemôže byť ukradnuté, že ma znepokojuje, že je pre mňa veľmi, veľmi … , teda priznám sa: Mám z neho strach.
A hlavne v týchto chvíľach, keď sa v Európe odohráva to, čo sa odohráva. Keď sa takmer nikto neodváži byť prorokom. A snáď nikto ani len netuší, či zvíťazí zdravý rozum, alebo zvrátená a hlúposťou politikov živená túžba po ľahko ovládateľnej a lacnej pracovnej sile, nech je hoci aj z pekla. Šialená túžba po ponížení a zotročení človeka. Prehlušovaná falošnými výkrikmi: Zvládneme to!
Naozaj nám neostáva nič iné len dúfať? A tíško šepkať otázky? Byť, či nebyť? Zabiť, a byť? Alebo nič nerobiť, a predsa veriť na zázrak? Nie, tomu neverím. Ale verím tomu, že slovo eurokaust nebude musieť nikto a nikdy používať. Že zostane navždy len prázdnym slovom. Bez významu, bez chuti, bez farby a zápachu.

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

Hizballáh

Ďalší veliteľ Hizballáhu je mŕtvy, tvrdí izraelská armáda

15.05.2024 12:18

Muž zabitý pri útoku bol podľa armády zodpovedný za plánovanie a vykonanie niekoľkých útokov namierených proti izraelským civilistom a územiu Izraela.

Ide o pravdu, Erik Tomáš

Tomáš v Ide o pravdu: Kandidáta na šéfa Hlasu by mal vybrať "otec - zakladateľ" Pellegrini. Peniaze z II. piliera nikomu nevezmeme

15.05.2024 11:00

Otázka voľby predsedu NR SR nie je témou dňa, čaká sa na výsledky eurovolieb, uviedol Erik Tomáš (Hlas).

Matúš Šutaj Eštok

Rezortu vnútra hrozí pokuta 100-tisíc eur za postup v prípade „čurillovcov"

15.05.2024 10:47

Minister Šutaj Eštok pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom podal dokonca trestné oznámenie.

Russia Ukraine War Murals Photo Gallery

Vykúpi sa časť Ukrajincov z odchodu na front? Bývalý veliteľ slávneho pluku vystríha, že vojna by bola len pre chudobných

15.05.2024 10:00

Obrovská mobilizácia, ktorá sa chystá na Ukrajine, si vyžiada veľa peňazí. Na platy vojakov však štát nemôže dať ani jeden dolár z medzinárodnej pomoci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108444x
Priemerná čítanosť článkov: 2781x

Autor blogu

Kategórie