Založ si blog

Aj bratia Česi majú svojho hrdinského kapitána

Sme my, Slováci, azda horší alebo lepší ako naši českí bratia a sestry? Nie, nie sme. Veď aj oni majú svojho hrdinského kapitána. Kapitána Korkorána. A smejú sa od ucha k uchu vždy, keď ho vidia a počujú.

A hoci sa im mnohí kritici snažia nahovoriť, že vo filme Hrdinský kapitán Korkorán, ktorý mal premiéru 24. augusta 1934, nepodal Vlasta Burian, vlastným menom Josef Vlastimil Burian, svoj najlepší herecký výkon, nevadí im to a smejú sa ďalej. Veď kto by sa nesmial nad tým, že obyčajný riečny kapitán Adam Korkorán sa odrazu stáva slávnym a smotánkou uctievaným korvetným kapitánom, ba dokonca admirálom. A pritom, na rozdiel napríklad od našich kapitánov či plukovníkov, ho nikto žiadnym rozkazom nepovýšil. Musel sa, chudák, povýšiť sám.

Nuž, naozaj nemáme bratom Čechom čo závidieť. Ani oni nám. Ako oni, tak aj my máme svojich podarených kapitánov. Aj my sa vieme smiať od ucha k uchu. Ale predsa len je tu niečo, čo nás od bratov Čechov odlišuje. Oni sa činom a slovám svojho podareného kapitána nielen úprimne smejú, oni ho aj úprimne milujú. My zas, kapitán-nekapitán, možno ešte ani nevieme, či sa máme tiež smiať, alebo radšej plakať.

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108247x
Priemerná čítanosť článkov: 2776x

Autor blogu

Kategórie