Založ si blog

Slovač je vraj lenivá, bezbožná a hlúpa

Hovoria to, alebo si to zrejme aspoň myslia, mnohí. Často aj ľudia zvolení do najvyšších funkcii. Ľudia sediaci v parlamentných laviciach, v ministerských, či iných kreslách a kresielkách menších i väčších štátov. Dokonca aj tí, ktorých sme mnohí až donedávna považovali za autority. Niekedy až neomylné.
Sú takí, ktorí to hovoria až po niekoľkých pohároch piva. Ale sú aj takí, ktorí to hovoria len vtedy, keď sú triezvi. Niektorí to ešte nepovedali, ale možno sa už skalopevne rozhodli, že tak urobia. Zistili totiž, že im nič nebráni v tom, aby to povedali. Uvedomili si, že to môžu povedať bez toho, aby dostali po papuli. Veď ani iní nedostali. Naopak, neraz si za to vyslúžili pochvalu a potlesk.
Niektorí to hovoria priamo. Bez servítok. Iní sú rafinovanejší a hovoria to rečou diplomatov. A niektorí, a tých je možno najviacej, to vycifrujú a zamaskujú tak dokonale, že nakoniec ani oni nevedia, o čom a o kom to vlastne hovoria.
Vždy, keď to o nás tvrdili cudzí, tvárili sme sa raz tak, inokedy naopak, a mysleli sme si o tom svoje. Ale netvrdia to už len oni. Hovoríme a tvrdíme to už aj sami o sebe. A vôbec nám nevadí, že ryba už nesmrdí len od hlavy. Nevadí to dokonca ani tej hlave. Pokojne kadí do vlastného hniezda a snaží sa všetkých presvedčiť, že nič, naozaj nič dnes nie je ľahšie ako byť doma prorokom. A nezáleží na tom, či skutočným alebo falošným.
Buďme teda konkrétnejší. Bratia Česi hovoria: „Na každém šprochu pravdy je trochu.“ Áno, na každej reči je niečo, čo jej svedčí. Ale ak niekto tvrdí o Slovákoch, že sú leniví, že sa im nechce robiť za 500 eur mesačne, a preto je potrebné zamestnávať migrantov, dá sa to nazvať inak ako nehoráznou lžou? Nie, nedá. Hlavne ak to tvrdia tí, ktorí kvôli svojej túžbe po bohatstve nepoznajú brata a nechápu, že jesť a žiť chcú aj ostatní. Nie, Slováci nie sú ani leniví, ani hlúpi. Len už nie sú ochotní pracovať za almužnu. Skutočnou pravdou je to, že aj oni si zaslúžia za svoju prácu spravodlivú odmenu. A žiadna, ani stokrát opakovaná lož, to nezmení.
A ak sa im dnes mnohí, a často práve tí, ktorí nesú najväčší podiel viny na tom, čo sa dnes deje vo svete, v Európe, a teda aj u nás, snažia nahovoriť, že slepá poslušnosť a strata sebazáchovy, sú tie najlepšie spôsoby ako si uchovať svoje kresťanské korene a národné tradície, mali by azda takých pomätených spasiteľov nosiť na rukách? Možno. Ale len k najvhodnejšej budove a k najbližšiemu otvorenému oknu na najvyššom poschodí.

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108146x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Autor blogu

Kategórie