Založ si blog

Učitelia nás opäť niečo naučili. Namiesto urážok by sme im mali poďakovať.

O Slovákoch už niekto povedal, že sú národ holubičí. Platilo to v minulosti a do istej miery to platí aj dnes. Samozrejme, výnimky vždy potvrdzujú pravidlo.
Napríklad o slovenských politikoch sa asi nikto neodváži nahlas tvrdiť, a za triezva už vôbec nie, že majú holubičie povahy. Nie, nebáli sa povedať si svoje, nebáli sa dupnúť si a vybojovať si to, čo im patrí, teda primerané platy. Niekto teraz môže tíško namietnuť, že tie ich platy nie sú zas až tak veľmi primerané, ale to je asi tak všetko, čo môže naozaj urobiť.
A odrazu, z čista jasna, sa zobudili aj ďalší Slováci. Zahodili svoje holubičie maniere do škarpy a nahlas a zrozumiteľne požadujú to, čo im patrí. Tak ako politikom. Tak ako sudcom. Tak ako lekárom. Tak ako policajtom. Tak ako by to mali požadovať všetci, ktorí už pochopili, že nie sme otroci a za prácu nám patrí primeraná mzda. Že nie je hanbou požadovať to, čo nám patrí. Naopak, našou hanbou by bolo nepožadovať to.
Počul som vyjadrenia mnohých ekonómov o tom, že mzdy Slovákov, a teraz nemyslím iba na platy učiteľov a sestier, by už naozaj nemuseli byť také nízke. Vraj sa už nemusíme vyhovárať na ekonomické ukazovatele. Ani na produktivitu. Tvrdia, že naše platy sú častokrát nízke nie preto, že náš zamestnávateľ na viac nemá, ale preto, že si my sami nepýtame viac. Buď zo strachu alebo z iných dôvodov.
Čítal som nedávno aj rozumný článok slovenského autora o štrajku našich učiteľov. O tom, že majú právo požadovať za svoju prácu spravodlivé, teda vyššie mzdy. A čítal som aj reakcie slovenských čitateľov pod tým článkom. Väčšina z nich nebola, veru, lichotivá, ani lahodiaca uchu. Hrôza! Až priveľmi sa niesli v duchu: Ak zdochla koza mne, nech zdochne aj ostatným. Žasol som nad tým, ako útočia na tých, ktorí ich toľko naučili, nad tým, koľko nenávisti a neúcty vkladajú do svojich slov. O to viac si vážim a obdivujem slovenských učiteľov za to, že to nevzdávajú. Držím im palce. Mnohému nás už naučili. Teraz nás učia aj tomu, že tak ako oni, aj my máme právo bojovať za spravodlivejšie mzdy. Nedajme si to právo zobrať.

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108132x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Autor blogu

Kategórie