Založ si blog

Sú niektorí európski politici posadnutí diablom? Má Vatikán dostatok skúsených a lacných exorcistov?

Rímsku ríšu rozvrátili Germáni. Iná ríša, Európska únia, možno nedopadne o nič lepšie. Tiež môže doplatiť na svoju slabosť. Alebo na hlúposť. Ale ak nádej naozaj zomiera posledná, a my sme už pochopili, že problém nie je v tom, že migranti prichádzajú, ale v tom, že my nie sme ochotní sa brániť, nič, naozaj nič nemusí byť stratené. Ani dokonané.
Pomáhať? Áno, určite. Ale tak, aby sme nezničili ani seba, ani tých, ktorým sme chceli pomôcť. Historik Vlastimil Vondruška povedal: „Pokiaľ islam ovládne Európu, bude to kvôli našej slabosti.” Nedá sa s tým nesúhlasiť. A nedá sa nesúhlasiť ani s tým, že naša Európa bola vybudovaná na kresťanských základoch. Kresťanské Desatoro, aj keď už v trochu zmenenej a oveľa vlažnejšej podobe, dodnes ovplyvňuje životy mnohých Európanov. Aj ateistov. Bolo, a naďalej zostáva jedným zo spoločných menovateľov, ktoré nám, samozrejme v spolupráci so zdravým rozumom a fungujúcim pudom sebazáchovy, môžu pomôcť pomenovať príčiny a dôsledky súčasného diania. A nasmerovať nás k tomu, aby sme si vybrali to najlepšie z najlepšieho. Alebo aspoň najmenšie zlo. Aby sme odolali sľubom falošných prorokov a rázne odmietli diktát niektorých politikov posadnutých falošnou vierou v omladenie a spasenie svojho národa pomocou lacnej pracovnej sily, bez ohľadu na to, či prichádza z neba alebo zo samého pekla. Ale hlavne by nás to mohlo doviesť k tomu, aby sme rozumne a slobodne rozhodli o budúcnosti Európy, teda o nás.
Európu máme zatiaľ iba jednu. Nedá sa naklonovať. Nemožno ju pribiť na kríž, a veriť, že zanedlho vstane z mŕtvych. Mnohí to už pochopili a sú ochotní postaviť sa na jej obranu. Dokonca už aj v Nemecku. Možno tak konečne učiní aj katolická cirkev a jej najvyšší predstaviteľ na Zemi. Myšlienka o tom, že sme všetci bratia a sestry, je síce pekná, ale v dnešnom svete nielen nepraktická, ale aj nerealizovateľná. Ak vám dnes niekto jednu uvalí, a vy viete, že môžete prísť nielen o svoju česť, ale aj o krk a o hlavu, nastavíte mu aj druhé líce?
Viera môže byť prospešná, ale aj sebazničujúca. Viera v boha, ale aj viera ateistu. Bez pudu sebazáchovy a zdravého rozumu je aj viera v dobrú budúcnosť Európy o ničom.

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108195x
Priemerná čítanosť článkov: 2774x

Autor blogu

Kategórie