Založ si blog

Obama sa rozplakal, pápež František priznal svoje hriechy. Čo urobí Putin?

To, kto sú v súčasnosti najmocnejší hráči posúvajúci figúrky a určujúci priebeh hry na svetovej šachovnici, pochopil snáď už takmer každý. Ak nie, je zrejme najšťastnejším človekom na planéte Zem. Alebo je génius. Ale medzi nimi vraj veľký rozdiel nie je.
Tá pomyselná šachovnica občas pripomína veľké, vlhké a voňavé hnojisko plné chrobákov a červov. Pobehujú po ňom sliepky rôznej sorty a veľkosti a zo všetkých síl sa snažia uchmatnúť si najšťavnajtejšie sústo. Niektorým sa to darí viac, niektorým menej, a možno práve preto niektoré nadávajú, teda kotkodákajú viac a hlasnejšie, iné menej a tichšie. Každá tak ako jej zobák narástol. Občas sa niektoré z nich kvôli nejakej prkotine pustia do seba s takou vervou, že celkom zabudnú na slušné chovanie, ba aj na to, aké je ich skutočné poslanie, a perie len tak lieta. Našťastie je na tom hnojisku aj kohút, ktorý vždy v správnej chvíli a správnym spôsobom zasiahne tak, že sliepkam spadne hrebienok. A nastolí poriadok a mier. Horšie je, ak sú na tom hnojisku kohúty dva. Rovnako mocné a rovnako múdre. Ale každý si myslí, že je predsa len o niečo múdrejší a mocnejší ako ten druhý, a teda väčší mierotvorca, a ani v sne ho nenapadne, že ten druhý si myslí presne to isté. A vtedy je naozaj zle. Hnojisko sa mení na bojisko. Bijú sa už nielen sliepky, ale aj kohúty. Len tie červy a chrobáky pokojne vyčkávajú, akoby vedeli, že trpezlivosť ruže prináša, a im aj to, čo majú najradšej.
Samozrejme, najmocnejší hráči nášho sveta sedia nad úplne inou šachovnicou. A ich hra pripomína skôr prípravu na Armagedon. Mená a tváre tých kohútov, ba dokonca aj niektorých sliepok, každý pozná. Jeden z nich sa nedávno rozplakal uprostred vlastného prejavu, v ktorom kritizoval Američanov a ich vášeň pre zbrane, teda sám seba. Druhý kohút zas oznámil celému svetu, že jeho krajina chystá ďalšie masívne a neohlásené cvičenia a ešte razantnejšie prezbrojovanie. A jedna z tých sliepok neustále kotkodáka: Zvládneme to!
Áno, poznáme ich, ale často nám neostáva nič iné ako veriť, že nepatria k tým najšťastnejším ľuďom na planéte Zem, o ktorých som už písal vyššie. Veď najlepšie vedia, že hra, ktorú rozohrali, nemôže mať víťaza. Len porazených. A vedia to aj všetci kibici, ktorých je, ako vieme, pri každej hre vždy neúrekom.
Zrejme aj pápež František, ktorý len prednedávnom prekvapil svoje ovečky tým, že priznal svoje hriechy, a zároveň skromne, bez toho, aby sa povyšoval nad ostatných kibicov pri šachovnici, prijal úlohu jedného z nich. Nečudo, že mnohí to už teraz označujú za najväčší zázrak, ktorý pápež František doteraz učinil. Oveľa väčší ako ten, ktorý síce nevykonal, ale niektorí ľudia sú presvedčení, že tak v najbližšom čase určite učiní, a rozhodli sa, že mu udelia Cenu Karola Veľkého, jedno z najprestížnejších európskych ocenení.
Toto vyznamenanie bolo až doteraz udeľované tým, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o zjednotenie Európy. Pápež František tak bude, samozrejme, ak ho naozaj príjme, možno prvým človekom oceneným za niečo, čo ešte nevykonal, ale možno vykoná. A bol by to zázrak, keby mu v tom niečo zabránilo. Teda prijať tú cenu. Čo na tom, že Karol Veľký nebol len ten, kto prvý zjednotil západnú Európu, ale predovšetkým ten, kto v roku Pána 805 a 806 krvavým mečom a pod záštitou Kopije osudu vraždil Slovanov a plienil ich obydlia. Nuž, ani zďaleka nie je ešte všetkým dňom koniec. Ani zázrakom.

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 107967x
Priemerná čítanosť článkov: 2768x

Autor blogu

Kategórie