Založ si blog

Čo spája a čo rozdeľuje slušných ľudí a politikov

       Pripomeňme si základné pravidlo, ktoré by mali všetci, teda slušní ľudia i politici, nielen poznať, ale predovšetkým sa nim aj riadiť. A síce to,že hlavným a jediným poslaním všetkých politikov je služba slušným ľuďom. V skutočnosti to tak nie je, aspoň nie na Slovensku, a zvrhlo sa to tak, že slušní ľudia slúžia politikom. A akoby to nestačilo, zašlo to až tak ďaleko, že z politikov sa stali idoly, božstvá, ktorým sa mnohí klaňajú a považujú ich za neomylných. A tých, ktorí sa im neklaňajú, a najmä tých, ktorí si dovolia kritizovať slová a skutky ich obľúbených politikov, považujú za svojich najväčších nepriateľov, ba dokonca často za nepriateľov celého národa.

       Rozdeľuj a panuj. Týmto heslom sa v minulosti riadili nielen vládcovia starovekého Ríma. Dnes sa nim úspešne riadia aj naši politici. Rozdelili svoje ovečky do jednotlivých košiarov a naočkovali ich poslušnosťou a slepou láskou k sebe, a nenávisťou a neznášanlivosťou k iným pastierom a iným ovečkám. Rozdelili slušných ľudí na mečiarovcov, dzurindovcov, ficovcov, sulíkovcov a iných z radov tých, ktorým nevadí byť niečou ovcov. Veľmi dobre vedia, že takto rozdelené ovečky sa nielen ľahšie pasú, ale aj lepšie doja a strihajú. Ovečky im poslušne slúžia a oni im občas za odmenu rytmicky a ľúbozvučne zaplieskajú bičom nad hlavami a dovolia im, aby im olízali dlane, či iné časti tela.

       V jednote je sila. Aj toto heslo naši politici veľmi dobre poznajú. A vždy, keď im to vyhovuje, jednotne a plnou silou presviedčajú slušných ľudí, aby sa nim neriadili. Aby naň zabudli, vymazali ho nielen z mysle, ale predovšetkým zo svojich skutkov. A ďalej poslušne a obdivne tlieskali svojim politikom, a nenávistne a odhodlane nadávali na iných politikov a útočili na iných slušných ľudí len preto, že tlieskajú iným politikom, ktorí tiež jednotne a plnou silou ovládli iných slušných ľudí.

       Za dobrotu na žobrotu. Áno, toto staré a múdre príslovie si naši politici očividne zobrali k srdcu. Až tak veľmi, že dnes ani jeden slovenský politik nemôže o sebe povedať : Dostal som sa za dobrotu na žobrotu. Ani jeden z nich nemôže o sebe tvrdiť, že prišiel na psí tridsiatok preto, lebo bol čestný, skromný, pravdopravný a neúplatný. Na druhej strane, čoraz viac slušných ľudí to dnes o sebe povedať môže. A čoraz viac ľudí, ktorým už tiež nechýba veľa k tomu, aby to mohli povedať, už nadobudlo presvedčenie, že naši politici tu nie sú preto, aby sme im tlieskali. Naopak, sú tu na to, aby sa nám zodpovedali za všetko zlo, ktoré vykonali. Aby neniesli iba politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť. A ak náhodou urobili aj niečo dobré, sú za to veľmi dobre platení. Nepotrebujú, aby sme sa stavali na ich obranu a vyvádzali tak ako to kedysi robili babky demokratky, keď s nasadením vlastného života a s dáždnikmi v rukách útočili na každého, kto nemiloval ich milovaného Vladka. Politikov, a je jedno, či ľavicových alebo pravicových, sme si zvolili z úplne iných dôvodov. Sú tu naozaj len a len preto, aby nám slúžili, neklamali nám a neokrádali nás tak nehorázne ako sa to dialo a deje doteraz.

      

      

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108013x
Priemerná čítanosť článkov: 2770x

Autor blogu

Kategórie