Založ si blog

Čo spája a čo rozdeľuje premiéra Roberta Fica a zbojníka Jura Jánošíka

      Keď zlapali Jura Jánošíka, vodcu zbojníkov, keď ho odsúdili a obesili na hák, chudobní smútili a bohatí sa radovali. A keby boli už vtedy vedeli, že Jurko nie je len taký ledajaký zbojník, ale zároveň je aj prvým slovenským sociálnym domokratom, smútili a radovali by sa ešte viac. Ale nevedeli to, a neboli by sme to vedeli ani my, keby nám to prednedávnom nepovedal iný sociálny demokrat a zároveň predseda slovenskej vlády Robert Fico. Asi si neuvedomil, že svojimi slovami len potvrdí to, že ani po toľkých rokoch sa na Slovensku v jednom smere nič nezmenilo. Tak ako v tých časoch, keď obesili Jánošíka, tak aj dnes, za vládnutia Roberta Fica platí, že chudobní smútia a bohatí sa radujú.

      Nevedno, či nám svojim výrokom a neskrývanými sympatiami k legendárnemu zbojníkovi chcel iba naznačiť, že aj on sa už so svojou družinou úspešne vydal na zbojnícke chodníčky a je si vedomý toho, aký koniec čaká na všetkých zbojníkov alebo by ich aspoň mal čakať, keby na Slovensku platili zákony rovnako pre všetkých.

      Povedzme si teda, čo naozaj spája a čo rozdeľuje zbojníka Jura Jánošíka a premiéra Roberta Fica, o ktorom už teraz niektorí jeho neprajníci tvrdia, že ak bol Juro Jánošík skutočne prvým slovenským sociálnym demokratom, tak Fico je, aj vďaka rozporom medzi jeho slovami a skutkami, určite posledným. Ďalším rozdielom, a na tom sa zrejme všetci zhodneme, je to, že Jánošík mal vybíjaný opasok a v ňom bola ukrytá jeho zázračná sila. Fico nielenže taký opasok nemá, ale núti aj tých najbiednejších, aby si utiahli svoje opasky až tak, že od bolesti zabúdajú čo i len zafrflať : Vodu káže, víno pije. Jánošík mal aj valašku, teda parádnu sekeru. Fico ju má síce tiež, no čoraz bolestnejšie, akoby nestačila somotná hospodárska kríza, ňou rúbe do tých, ktorí sa často nie vlastnou vinou ocitli v nepriaznivej životnej situácii. Stačí spoment aspoň to, že od januára tohto roku vstúpil do platnosti zákon, ktorý nehoráznym spôsobom mení podmienky poberania sociálnych dávok, konkretne príspevku na bývanie. A ďalšie, podobné zákony sú už pripravené.

      Ale je tu ešte jeden neprehliadnuteľný rozdiel. A síce ten, že Juro Jánošík sa stal slovenským národným hrdinom najmä preto, že bohatým bral a chudobným dával. Robert Fico sa slovenským národným hrdinom nestane nikdy, a to presne z opačných dôvodov. Nestal by sa nim ani vtedy, keby sám vyskočil na hák a zakričal : Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte. Slová totiž nestačia. Hrdinu robia predovšetkým činy. Nech si Robert Fico hovorí čo chce, svojimi slovami nič nezmení na tom, že Slovensko sa aj vďaka nemu a jeho družine stáva krajinou, kde bohatí sú čoraz viac bohatší a chudobní čoraz viac chudobnejší.

 

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108162x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Autor blogu

Kategórie