Založ si blog

Podoby slovenskej chudoby alebo Ľuďom v hmotnej núdzi berú už aj príspevky na bývanie

      Chudoba cti netratí. Len vieru v dobré úmysly slovenských mocipánov. Tí sa zrejme rozhodli, že Slovensko zachránia tak, že tým najchudobnejším zoberú aj to málo, čo ich ešte drží pri živote, lepšie povedané pri živorení. Od januára tohto roku vstúpil totiž do platnosti zákon, ktorý mení podmienky poberania sociálnych dávok. Samozrejme nie k lepšiemu, ale z pohľadu ľudí, ktorých sa táto nehoráznosť dotýka, očividne k horšiemu.

      Mnohým z tých, ktorí často nie vlastnou prišli o prácu alebo si ju, napriek nemalému úsiliu, z rôznych dôvodov nemôžu nájsť, a sú prinútení požiadať o dávky v hmotnej núdzi, ostanú iba oči pre plač. Zásadne a nemilosrdne sa ich dotkne zmena v nároku a výplate dávky na bývanie. Jej výška sa síce nemení a aj naďalej bude mať jednotlivec nárok na približne 55 eur, ale je tu jedno veľké a neprekonateľné ale. Ak o príspevok na bývanie v tom istom byte požiadajú dvaja alebo viacerí záujemcovia, posudzovaní ako jednotlivci, podľa novej úpravy už príspevok nedostanú všetci, ale iba jeden z nich, a oni sa ešte budú musieť dohodnúť, kto z nich to bude.

      Nuž, po takomto počine sa už asi nikto neodváži obviniť vládnu garnitúru z toho, že nevie šetriť. Vie, ale očividne šetrí na tom najnevhodnejšom mieste, a na tých, ktorí čakali od svojho štátu aspoň akú-takú pomoc, a dočkali sa iba ďalšieho sociálneho kopanca.

      Človek sa môže ocitnúť v nepriaznivej životnej situácii z rozličných dôvodov. Niektorí sa do nej dostali vlastným pričinením a často ani nemajú snahu zmeniť niečo na svojom živote. Iní, a tých je určite väščina, sa do zlej situácie dostali po stráte zamestnania, alebo preto, že nájsť si dnes akúkoľvek prácu je oveľa ťažšie ako v minulosti a trvá to dlhšie. Vláda, ktorá ľuďom v hmotnej núdzi berie už aj príspevky na bývanie, ba tvrdí, že svojim konaním zabráni zneužívaniu sociálnych dávok, by si mala uvedomiť, že sú aj iné spôsoby ako naplniť štátnu pokladňu. Iba tak sa zbaví opodstatneného podozrenia, že za nárast počtu ľudí, ktorí sa dostali pod hranicu chudoby, už nemôže iba hospodárska kríza, ale predovšetkým ona sama.

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108202x
Priemerná čítanosť článkov: 2774x

Autor blogu

Kategórie