Založ si blog

Lesk a bieda amnestie

      Aj prezident je iba človek. Má jednu hlavu, dve ruky a dve nohy. Od prostých ľudí sa líši iba v niekoľkých, nie nepodstatných veciach. Môže bývať na hrade, je považovaný za prvého muža štátu, je vrchným veliteľom armády, môže sa úspešne miešať politikom do remesla a môže udeľovať amnestie. A ak sa nevie zmestiť do svojej prezidentskej kože, môže šokovať celý národ.

      Mnohí ľudia zvyknú hovoriť : O mrtvých len dobre. A iní, najmä tí, ktorí sedia alebo sa v blízkej dobe chystajú sedieť, teda bývať a stravovať sa na úkor daňových poplatníkov vo väzení, zas hovoria : O prezidentoch len dobre.

      Dnes už bývalý český prezident Václav Klaus môže hovoriť čo chce, ale prostých ľudí, od ktorých sa líšil aj tým, že on mohol udeľovať amnestie, a oni iba niesť jej následky, už nepresvedčí o svojej pravde, ani o svojich dobrých úmysloch. Došlo to až tak ďaleko, že časť českej verejnosti už celkom vážne obviňuje Václava Klausa z velezrady.

      Miro Žbirka spieva v jednej zo svojich pesničiek : Čo bolí, to prebolí. Veru tak. Veď keď svojho času iný štátnik, slovenský premier Vladimír Mečiar, ktorý v tej dobe iba zastupoval prezidenta v jeho  právomociach, udelil amnestiu na všetky skutky spojené s únosom syna exprezidenta Michala Kováča, do spevu bolo len tým, ktorých sa táto amnestia týkala. Ostatným ostali oči pre plač, a ústa mnohých sa báli vysloviť to, o čom si štebotali aj vrabce na streche : Veď amnestoval aj sám seba. 

      A toto so o Václavovi Klausovi, aj keď sfušovanou amnestiou skomplikoval život nie len sebe, ale celému národu, neodváži zaštebotať ani ten najdrzejší vrabec. Alebo predsa len ?!

Ponáška na slovenskú ľudovú

04.06.2018

Hore hájom chodník, môj premiér je zbojník a ja jeho dobrý volič… Okráda ma? Klame? To nič!

O psovi a karaváne

24.03.2018

„To príslovie je dnes vale,“ tvrdí Robert, doktor práv, „karavána ide ďalej, hav-hav-hav, hav-hav-hav!“

Pellegriniáda

20.03.2018

Na Úrade vlády sú dnes bez nálady, trasú sa im brady… Nemá im kto radiť. Pellegriny kvíli: „Ej, ej, ej! Beda, v každom rožku zostalo tu trošku Troškovej!“

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 108210x
Priemerná čítanosť článkov: 2775x

Autor blogu

Kategórie